“اخبار”

 پژوهشگاه دانش‌های بنیادی - 1403/10/9

دکتر عبادالله محمودیان
۱۳۲۲-۱۴۰۳


 
 دکتر سید عبادالله محمودیان، استاد بازنشستهٔ ریاضیات، روز ۸ دی ۱۴۰۳، در تهران درگذشت. متنی که در ادامه آمده، در شمارهٔ ۸۷ نشریهٔ اخبار پژوهشگاه دانش‌های بنیادی منتشر شده است.

پژوهشگاه دانش‌های بنیادی از این حادثهٔ ناگوار متاثر است و به جامعهٔ علمی کشور و خانوادهٔ محترم ایشان تسلیت عرض می‌کند.

دانلود مقاله (pdf)


دکتر عبادالله محمودیان، استاد ریاضیات در دانشکدۀ علوم ریاضیِ دانشگاه صنعتی شریف، در زمستان ۱۳۹۶ بازنشسته شد. وی در زمرۀ آن عده از دانشگاهیانی است که علی‌رغم مشکلات سال‌های اولیۀ پس از انقلاب و امکان تدریس در خارج از ایران، برخلاف بسیاری دیگر، کشور را ترک نکرد و طی چند دهه، فعالیت بسیار پرباری در همۀ جوانب کار علمی و دانشگاهی داشته است: تدریس در مقاطع مختلف، پژوهش، هدایت دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری، عضویت در کمیته‌های ملی المپیاد ریاضی و کامپیوتر، ایفای نقش در مدیریت‌های دانشگاهی، فعالیت مؤثر در مدیریت انجمن ریاضی ایران، عضویت در هیئت تحریریۀ چند مجلۀ ریاضی، داوری مقاله برای مجلات ریاضیات معتبر بین‌المللی، و انتشار چند کتاب مربوط به ریاضیات به فارسی و انگلیسی.

سید عبادالله محمودیان، متولد اردیبهشت ۱۳۲۲ در زنجان، پس از اخذ دیپلم متوسطه در آن شهر (۱۳۴۱)، دورۀ کارشناسی را در دانشگاه تهران (۱۳۴۴)، کارشناسی ارشد را در دانشگاه شیراز (۱۳۴۸)، و دکتری ریاضیات را در دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا (۱۳۵۴) گذراند. وی بیش از نیم‌ قرن سابقۀ تدریس در دانشگاه‌های داخل و خارج دارد و از سال ۱۳۶۲ در دانشگاه صنعتی شریف مشغول کار بوده است. دانشجویان محمودیان همواره از او به عنوان استادی دلسوز، متبحر، و الهامبخش یاد می‌کنند. یکی از ویژگی‌های شخصیت محمودیان، علاقۀ او به پرورش استعدادهای جوان در سطح دبیرستان است. وی سال‌ها در آموزش دانش‌آموزان المپیادی مشارکت فعال داشت. از جملۀ این دانش‌آموزان، مریم میرزاخانی بود که محمودیان از او دعوت کرد برای ادامۀ تحقیق در مسئله‌ای دربارۀ تجزیۀ گراف‌های سه‌بخشی کامل در دانشگاه حضور یابد. این تحقیق به مقالۀ مشترکی انجامید که اولین دستاورد مهم در تجزیۀ این گونه گراف‌ها به دورهای 5تایی است.

استاد محمودیان از پیشروان و مروّجان ریاضیات گسسته در ایران است. در زمینۀ آموزش، وی از اولین کسانی بود که تدریس «ترکیبیات» را در دانشگاه‌های ایران باب کرد. در پژوهش نیز از پیشگامان بود. در اولین سال‌های پس از انقلاب و در شرایط دشوار جنگ و تعطیلی دانشگاه‌ها، هسته‌ای تحقیقاتی مرکب از دکتر محمودیان و دکتر غلامرضا خسروشاهی و عده‌ای همکار جوانتر از جمله فرخ وطن و شاهین آجودانی نمینی، برای اولین بار در داخل کشور به تحقیق در زمینۀ ترکیبیات پرداخت. محمودیان پس از تأسیس مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات (پژوهشگاه دانش‌های بنیادی فعلی) سال‌ها پژوهشگر ارشد و مسئول یکی از هسته‌های ترکیبیات پژوهشگاه بود. وی در طول دورۀ کاری خود با انتشار دهها مقالۀ پژوهشی در مباحث تخصصی خود (نظریۀ گراف‌ها و طرح‌های ترکیبیاتی) و هدایت تعداد زیادی دانشجوی دکتری و کارشناسی ارشد سهم شایان توجهی در پیشبرد این مباحث در ایران داشته است.

استاد محمودیان به پاس خدمات آموزشی و پژوهشی‌اش جوایز و عناوینی از نهادهای علمی کشور دریافت کرده است که در اینجا، به ترتیب معکوس زمانی، به آنها اشاره می‌کنیم: استاد برجستۀ کشور (جایزۀ طباطبایی، ۱۳۹۰)، چهرۀ ماندگار ریاضی ایران (۱۳۸۹)، جایزۀ بین‌المللی خوارزمی برای پژوهش بنیادی (۱۳۸۲)، استاد نمونۀ کشور (۱۳۸۲)، پژوهشگر نمونۀ دانشگاه صنعتی شریف (۱۳۸۱)، عضویت در فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران (از ۱۳۸۰)، استاد نمونۀ دانشگاه صنعتی شریف (۱۳۶۹ و ۱۳۷۶).

دکتر عبادالله محمودیان، الگوی شایستۀ یک شخصیت علمی و دانشگاهی است: مدرسی توانا، پژوهشگری موفق، راهنما و مشوق دلسوزی برای پژوهشگران جوان، و چهره‌ای کارآمد در مدیریت اجتماع علمی و دانشگاهی.
 
 
back to top
scroll left or right