پژوهشگاه دانش‌های بنیادی - 1399/1/31

دستاورد علمی خانم دکتر شیما تألهی معین الدین در زمینه تاثیرات ویروس کرونا بر عملکرد بویایی بیماران مبتلا به کووید-۱۹

در یک همکاری بین‌المللی بین پژوهشگاه دانش‌های بنیادی (IPM)، بیمارستان مسیح دانشوری و دکتر ریچارد داتی از دانشگاه پنسیلوانیا، دانشمندان به طور دقیق حس بویایی ۶۰ فرد بستری مبتلا به بیماری کووید-۱۹ را اندازه‌گیری و با ۶۰ فرد سالم مقایسه کردند. این آزمایش در بیمارستان مسیح دانشوری با استفاده از نسخه فارسی آزمون۴۰ موردی شناسایی انواع بوی دانشگاه پنسیلوانیا(UPSIT) که استاندارد جهانی برای ارزیابی عملکرد بویایی است، انجام شد.
این تلاش مشترک بین دانشمندان ایرانی و آمریکایی، اولین مطالعه‌ای است که عملکرد بویایی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ را به صورت کمی اندازه‌گیری کرده‌است. شایان ذکر است، ۵۹ مورد از ۶۰ بیمار مورد بررسی)۹۸٪ ( درجاتی از اختلالات بویایی را نشان داده‌اند که بیش از نیمی از آنها دچار از بین رفتن کامل یا نزدیک به کامل حس بویایی شده‌اند. جالب توجه است که سن، جنسیت، شدت بیماری و یا بیماری‌های زمینه‌ای، هیچ یک بر شدت این اختلال عملکرد بویایی تأثیری نداشته‌است. نتایج این مطالعه اولین شواهد علمی دقیق درباره میزان تأثیر ویروس SARS-CoV-2 بر روی توانایی بویایی است.
این مطالعه پیشگامانه نشان می‌دهد که تست‌های بویاییِ کمّی ممکن است به عنوان یک وسیله تشخیصی سریع و ارزان برای شناسایی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در جمعیت، قابل استفاده باشد.

نتایج این مطالعه در ژورنال انجمن بین المللی آلرژی و راینولوژی در تاریخ ۱۷ آوریل ۲۰۲۰ به چاپ رسیده است.