پژوهشکده علوم نانو - 1398/2/11

رشد مقالات علمی ایران: فرصت ها و چالش ها

رشد مقالات علمی ایران: فرصت‌ها و چالش‌ها

چکیده:

رشد تحصیلات تکمیلی در سه دهة گذشته، به‌ویژه دوره‌های دکتری در رشته‌های مختلف باعث افزایش قابل توجه تعداد مقالات در ایران شده است. به¬طوری که تعداد کل مقالات کشور از حدود 160 مقاله در سال 1988 به حدود 60,000 مقاله در سال 2018 رسیده است. اما متاسفانه در دهة اخیر شاهد ظهور پدیده¬های غیر اخلاقی از جمله خرید و فروش مقالات و پایان‌نامه‌ها، عدم رعایت حقوق مؤلفین و تقلب‌های علمی بوده¬ایم که نهایتا منجر به بازپس¬گیری (Retraction) برخی از مقالات و خدشه¬دار شدن حیثیت جامعه علمی ایران، در جهان شده است. در این سخنرانی، ضمن مرور تاریخچة مقاله‌نویسی درجهان و ایران، روند رشد مقالات ایران بر اساس پنج شاخص کیفی (شاخص H، شاخص مجلات Q1، شاخص تعداد ارجاعات، شاخص مقالات یک درصد برتر و شاخص مجلات Science و Nature) بررسی خواهد شد. سپس فرصت ها و چالش¬های پیش رو ارائه می شود. به طور اخصّ، روند رشد کمّی و کیفی مقالات فیزیک در ایران در سه دهة گذشته با ارائة آمار و ارقام و نمودارهای متعدد از پایگاه‌های استنادی معتبر، گزارش می¬شود. در پایان، برخی از چالش¬های مهم (از جمله، کم بودن سهم بودجه تحقیقاتی کشور از تولید ناخالص ملی و کافی نبودن تعاملات بین المللی) به همراه راهکارهای پیشنهادی، بحث و بررسی خواهد شد.

سخنران
پرفسور علیرضا مشفق
زمان:
12 دی ماه 1397 ساعت 16:00
مکان:
تهران- خیابان شهید لواسانی (فرمانیه)- بین کامرانیه و دیباجی - نبش کوچه شهید محمد فربین - پژوهشگاه دانشهای بنیادی - طبقه اول - سالن کنفرانس.